Gastronom hotelir
Srednje poklicno izobraževanje
V izobraževalnem programu gastronmske in hotelske storitve dijaki pridobijo splošna znanja, pri strokovnih modulih pa se naučijo:
- osebne urejenosti in urejenosti delovnega mesta,
- tehnologije priprave hrane;
- ravnanja s surovimi in toplotno obdelanimi živili; postrežbe jedi in pijač;
- pravil lepega vedenja, estetike in poslovnega komuniciranja;
- svetovanja gostu pri izbiri jedi in pijač;
- načrtovanja in organizacije lastnega dela.
Del praktičnega izobraževanja poteka v delovnem procesu pri delodajalcu kot usposabljanje z delom.
Izobraževanje traja 3 leta in obsega 180 kreditnih točk.
Izobraževanje se zaključi z zaključnim izpitomiz slovenščine in z izdelkom oziroma storitvijo ter zagovorom.
Možnosti zaposlitve
Gastronom hotelir se lahko zaposli kot kuhar, natakar oz. oskrbnik v manjših ali večjih gostinskih podjetjih, hotelih, restavracijah, gostiščih, penzionih, obratih družbene prehrane ali na turističnih kmetijah.
Pogoji za vpis
Končana OŠ ali nižje poklicno izobraževanje.
Trajanje
3 leta.
Možnost nadaljnega izobraževanja
Po končanem srednje poklicnem izobraževanju se dijaki lahko vpišejo v poklicno-tehniške programe: gastronomija, živilsko prehranski tehnik ali kmetijsko podjetniški tehnik.